Hypotheek aflossen of niet?

Heb jij een koophuis, dan betaal je hier elke maand hypotheek voor. Denk jij erover om extra af te lossen, maar weet je niet of dit verstandig is? In deze blog bekijken we de verschillende opties. Over het algemeen geldt: als je meer je betaalt aan hypotheekrente dan je aan spaarrente ontvangt, des te aantrekkelijker het financieel kan zijn om je hypotheek af te lossen. Uiteindelijk hangt de beslissing om wel of niet een deel van jouw hypotheek af te lossen altijd samen met jouw persoonlijke situatie. We geven enkele voorbeelden.

Extra aflossen hypotheek: de voordelen

Wil jij jouw hypotheek extra aflossen? Er zijn een aantal gevallen waarin het erg aantrekkelijk is om af te lossen:

Voorbeeld 1: Heb jij in de afgelopen jaren een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Tijdens de looptijd van deze hypotheek los je niet af. Zit jij financieel ruim en kan je het geld wel kwijt? In dit geval kan het een prettig idee zijn om alvast te beginnen met aflossen.

Voorbeeld 2: Ga jij binnenkort met pensioen? Het kan voordelig zijn om nu alvast een deel van jouw hypotheek af te lossen. Wanneer je namelijk met pensioen gaat, is de kans groot dat jouw inkomsten omlaag gaan. Los jij nu alvast een deel van de hypotheek af, dan zijn jouw maandlasten straks lager. Ideaal toch?

Voorbeeld 3: Is jouw hypotheekschuld hoger dan de waarde van jouw woning? Bij verkoop van de woning kom je nu hoogstwaarschijnlijk met een restschuld te zitten. Zit jij financieel in een goede positie en kan je nu alvast een deel van jouw hypotheek aflossen? Het is dan verstandig om dit te doen, zo houd je de eventuele restschuld zo laag mogelijk.

Extra aflossen hypotheek: de nadelen

Uiteraard is het niet voor iedereen of voor elke situatie handig en haalbaar om alvast een deel van de hypotheek af te lossen. Heb jij weinig spaargeld? Komen er grote uitgaven aan? Denk hier bijvoorbeeld aan kinderen die gaan studeren. Jouw hypotheek extra aflossen is in deze gevallen niet ideaal. Wanneer jij het geld niet kan missen is het niet handig om extra geld uit te geven aan het aflossen van een deel van de hypotheek. In dit geval kan je bijvoorbeeld jouw geld sparen en/of beleggen.

Is aflossen hypotheek verstandig? Ben op Zoek helpt jou op weg

Twijfelde jij of je een deel van jouw hypotheek zou willen aflossen en hebben onze tips jou een stapje verder geholpen? Ben op Zoek plaatst regelmatig blogs over het kopen en huren van een woning en alles dat hierbij komt kijken. Houd onze tips in de gaten en mis geen enkele informatieve en leuke blog!