Nieuw huis kopen? Profiteer van deze bespaartips!

Als je een huis wilt gaan kopen, dan heb je daar best wel wat geld voor nodig. En ook al kun je een groot gedeelte van dat geld betalen met behulp van een hypotheek, je zult altijd ook eigen geld moeten inbrengen. Zeker nu de maximale hypotheek gesteld is op 100% van de aankoopprijs. Want dat houdt in dat je de kosten koper helemaal zelf moet betalen. En als je ook nog eens flink in huis wilt gaan verbouwen of nieuwe meubels op het oog hebt, is het goed om te weten op welke manieren je geld kunt besparen.

Tip 1: Stel jezelf vooraf een spaardoel

Als je weet dat je een nieuw huis gaat kopen, is het handig om vooraf voor jezelf een spaardoel vast te stellen. Heb je over een jaar bijvoorbeeld €5.000 extra nodig? Bedenk dan hoeveel geld je elke maand opzij moet zetten om dat bedrag te behalen.

Tip 2: Bespaar op je boodschappen

Je kunt vaak ook flink wat geld besparen op je dagelijkse uitgavenpatroon. Denk alleen al maar eens aan de boodschappen. Hoe je dat geld omlaag brengt?

  • Eet seizoensgroenten en –fruit want dat is stukken goedkoper.
  • Ga minder vlees eten. En zo ben je niet alleen goed bezig voor je portemonnee maar ook voor het milieu.
  • Koop geen A-merken meer.
  • Houd de lage schappen in de supermarkt in de gaten want daar staan meestal de goedkopere producten.
  • Ga winkelen bij een goedkopere supermarkt dan je normaal doet.
  • Haal ook eens wat op de markt of breng een bezoekje aan de plaatselijke boer.

Je ziet het: je kunt genoeg doen om minder geld aan boodschappen kwijt te zijn.

Tip 3: Bespaar op je vaste lasten

Omdat het vaste lasten zijn, valt het je vaak niet meer op wat je er precies aan betaalt. Maar ook daar is een flinke besparing te behalen.

  • Check je verzekeringen en vraag je af of ze allemaal nodig zijn en of je soms niet dubbel verzekerd bent.
  • Ook je energie kan meestal goedkoper en vaak is switchen van energieleverancier al genoeg om te gaan besparen.
  • Heb je nog abonnementen lopen waar je eigenlijk niks mee doet? Zoals een tijdschrift dat je nooit meer leest of de sportschool die je alleen de eerste maand bezocht? Zeg ze op!

Af en toe een kritische blik werpen op je vaste uitgavenpatroon levert je vaak best wat geld op.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om vanaf nu extra geld maandelijks over te houden. En als je toch weer eens iets wilt gaan kopen, vraag je dan ook altijd af of je het daadwerkelijk nodig hebt. Of het nu om kleding, nieuwe gadgets of een avondje uit eten gaat: soms is een nachtje erover slapen al voldoende en besluit je om je geld toch maar in je portemonnee te houden. En komt dat nieuwe huis al weer iets meer in zicht!