Zo maak je een donker huis lichter

 

Met name in de winter kan het je opvallen dat je huis aan de binnenkant behoorlijk donker oogt. Je gaat ’s ochtends de deur uit als het nog donker is en bent pas weer thuis als de zon al lang is onder gegaan. En dan is het ook nog vaak in deze periode behoorlijk grauw en grijs weer. Hoe maak je nu je eigen huis lichter zodat je zelf weer meer energie krijgt? Hier geven we je een aantal tips.

Haal meer daglicht in je woning

Je kunt allereerst zorgen voor extra daglicht in huis door extra ramen te plaatsen, de nok te verhogen of door deuren met glas te laten plaatsen. Maar dat is wellicht een wat te rigoureuze ingreep. De volgende tips zijn allemaal wat makkelijker in huis toe te passen.

Lichte kleur op de muren

Misschien een open deur, maar het schilderen van een donkere ruimte in een lichte kleur heeft heel veel effect. Muren plafonds, deuren en wellicht de kozijnen: ze kunnen allemaal een lichte kleur gebruiken. Door de kleur wit lijkt het of de muren worden teruggedrongen waardoor je kamer veel groter oogt. Let wel op dat je niet alleen maar dezelfde wittinten gebruikt, want dan oogt alles weer kleiner. De beste balans bereik je met drie wittinten: de lichtste tint is voor het plafond, maak de muren een tint donkerder en gebruik de donkerste kleur wit voor de kozijnen en deuren.

Plaats je meubels ruimtelijk in de kamer

Het is niet handig om in een donkere ruimte veel grote en donkere meubels te hebben. Natuurlijk ga je nu niet direct al je donkere meubels wegdoen. Maar geef ze eens een wat lichtere kleur. En plaats ze ook beter in de ruimte. Zet ze niet voor een raam of te dicht opeen, maar zorg voor een ruimtelijke opstelling.

Kies voor een lichte vloer

Een donkere vloer is prachtig maar absorbeert ook heel veel licht. Schuur je bestaande donkere houten vloer eens op en beits of verf deze in een lichtere kleur. Niet zo’n zin om al te veel te moeten klussen? Een vloerkleed in een lichte kleur is dan wellicht een goede oplossing.

Gebruik licht doorlatende gordijnen

Hang lichte of het liefst licht doorlatende gordijnen voor de ramen (tenminste als het niet om je slaapkamer gaat). Kies voor dunne stoffen zoals linnen of maak gebruik van witte jaloezieën. Vermijd zware gordijnen van dikke stof en jaloezieën in donkere kleuren.

De juiste verlichting

Met behulp van de juiste (en voldoende!) verlichting in huis zorg je ervoor dat je kamer goed verlicht wordt. Heb je een donkere ruimte? Maak dan gebruik van diffuus licht. Dat is egaal en geeft weinig schaduw of reflecties. Daarbij wordt het ook nog eens naar alle kanten van de kamer verspreid. Zorg er wel voor dat je het combineert met direct en indirect licht omdat de kamer anders wat sfeerloos kan ogen.

Maak met spiegels de kamer optisch groter

Wil je dat je kamer ook groter oogt? Hand dan spiegels op. Die reflecteren het licht en laten je ruimte daardoor lichter lijken. Hang de spiegel naast een raam zodat het daglicht gereflecteerd wordt. Is dat niet mogelijk? Plaats de spiegel dan schuin tegenover een lamp.