Meer brandveiligheid in je huis? Zo doe je dat!

Brand is een van de grootste gevaren die er zijn in huis. Best gek dus dat veel mensen nog steeds geen rookmelder in huis hebben. Maar dankzij de opkomst van smarthome-toepassingen is er een stuk meer aandacht voor veiligheid in huis gekomen. Ook rookmelders behoren tegenwoordig tot de slimme apparatuur. Hier geven we je meer informatie over de werking van een rookmelder in combinatie met een smarthome.

Kies eerst de juiste bridge

Hoe je jouw smarthome uiteindelijk inricht, is natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeuren, wensen en mogelijkheden. In dit artikel richten we ons voornamelijk op de brandveiligheid in huis. Het begint allemaal met het kiezen van de juiste bridge. Je hebt als het goed is al wel wifi in huis. Maar niet alle slimme apparaten spreken dezelfde taal en daarom is er een centraal middelpunt nodig om de verschillende apparaten met elkaar te laten communiceren. Dat wordt ook wel een bridge genoemd. Het is verstandig om te kiezen voor een bridge die met meerdere merken compatibel is.

Een slimme rookmelder

Een rookmelder is echt een must in elk huis. Eigenlijk zou je er op elke verdieping minimaal eentje moeten hebben. Als je kiest voor een slimme rookmelder gaat er bij brand niet alleen een geluid af in je huis, je kunt de melding ook op andere apparaten laten afgaan (zoals op je telefoon). Zo ben je altijd op de hoogte van problemen met brand en rook in huis, ook als je niet thuis bent.

Denk ook aan eventuele vluchtroutes

Als er ’s nachts iets gebeurt in huis met vuur, wil je natuurlijk zo snel mogelijk naar buiten kunnen. Daarom is het mogelijk om een slimme rookmelder de lampen in huis aan te laten doen (eventueel in combinatie met een kleur die handig is als alarm). Met slimme lampen is het mogelijk om je vluchtroute te bepalen en is het handig als de gordijnen automatisch opengaan zodat de brandweer goed zicht op de situatie krijgt.

Houd rekening met de levensduur

Rookmelders gaan helaas niet eeuwig mee. Dat geldt niet alleen voor de batterijen, maar ook de methode van rookdetectie verandert soms. Er zijn systemen die werken op basis van ionisatie, temperatuur of infrarooddetectie. Zijn je huidige rookmelders aan vervanging toe? Dan kan het slim zijn om te kiezen voor een slimme rookmelder in combinatie met een smarthome systeem.