Zo vind je de juiste vloer voor je appartement.

Krijg je binnenkort de sleutels van je nieuwe appartement en ben je op zoek naar een goede vloer? De vloer in een appartement vraagt om andere eisen dan een vloer in een rijtjeshuis of andere woning.

Harde versus zachte vloeren

Het is misschien een open deur, maar zachte vloerbedekking levert minder geluidsoverlast op dan harde vloeren. Vloerbedekking in de vorm van tapijt zorgt voor meer geluidsreductie dan laminaat of parket. Toch is het in appartementen ook zeker mogelijk om harde vloeren te leggen. Je hebt er alleen een goede ondervloer voor nodig.

Geluidsisolatie van de vloer

In appartementen heb je vrijwel altijd boven- en/of onderburen. Jij wilt geen last hebben van je buren, maar zij willen zich ook niet aan jouw geluiden irriteren. Een goede geluidsisolatie is hier de oplossing. Zo voorkom je dat elke voetstap trillingen naar je onderburen veroorzaakt en dat het tikken van jouw hakken voor alle buren te horen is.

Goede ondervloer kiezen

Wil je een zachte vloerbedekking, dan is er vaak een ondertapijt nodig. Door dit ondertapijt krijgt de vloer extra veerkracht en het zorgt ook voor een egale ondergrond.

Bij een harde vloer is het belangrijk dat de ondervloer egaliseert, dampdicht is en isoleert. Kies je voor een natuurstenen vloer, dan heb je ook een speciale ondervloer nodig die het akoestische geluid van de vloer absorbeert.

Eisen ondervloer door VvE

Er zijn diverse TNO-gecertificeerde ondervloeren beschikbaar, die de vastgestelde geluidsreductie van 10 decibel halen. Een VvE aanvaardt alleen een ondervloer met een TNO-rapport, dus het is belangrijk dat je een goede ondervloer kiest.

Geschikte vloer in appartementen

Welke vloer is dan het meest geschikt in een appartement? Uiteindelijk blijft dit een persoonlijke kwestie en is iedere vloer te leggen in een appartement. Het belangrijkste is dat je een goede ondervloer plaatst met een isolerende werking. Zo zorg je voor meer woonplezier voor jezelf en voor je buren.