Zelf je huis zelf isoleren: 5 eenvoudige tips

Zelf je huis isoleren met een paar eenvoudige tips? We zetten er 5 voor je op een rij, waarmee je de energierekening eenvoudig omlaag krijgt. En waarmee je het milieu spaart, natuurlijk. We hebben de tips speciaal geselecteerd om ze zo min mogelijk moeite te laten kosten, zodat je er morgen al mee kunt beginnen.

5 tips om zelf te isoleren

Zelf jouw huis isoleren? De volgende tips kun je meteen toepassen:

  • Sluit ramen, deuren en de brievenbus
  • Hang gordijnen op
  • Zet de verwarming op tijd uit
  • Houd de leidingen warm
  • Vergeet niet te ventileren

1. Sluit ramen, deuren en de brievenbus

Weg met openstaande ramen, deuren en de brievenbus waar veel warmte door verloren gaat. En minstens zo belangrijk, waardoor veel koude naar binnen komt. Sluit ze goed af zodra het kouder wordt (of juist heel warm is) en isoleer je huis stukken beter.

Let op: vergeet niet goed te ventileren, de vijfde tip waarmee we dit rijtje afsluiten.

2. Hang gordijnen op

Mooi om te zien en goed voor de privacy, al is dat niet alles wat gordijnen te bieden hebben. Ze zorgen bovendien voor extra isolatie, dankzij stilstaande lucht tussen het gordijn en het raam. Dit houdt de warmte (of koude) goed vast terwijl jij ligt te slapen. Overdag kun je er de zon uitgebreid naar binnen laten stralen of die juist tegenhouden, om het warm te houden in de winter, en koel in de zomer.

3. Zet de verwarming op tijd uit

Niets zo zonde als verwarming die brandt terwijl jij er niet bent. Of terwijl je ligt te slapen. Zet de verwarming een uurtje eerder uit dan dat je gaat slapen en schakel die alvast uit als je weet dat je zo vertrekt. Het scheelt je makkelijk 4% op je energieverbruik, terwijl je er nauwelijks iets van merkt.

4. Houd de leidingen warm

Radiatoren (en vloerverwarming) gebruiken warm water om jouw huis te verwarmen. Isoleer je de leidingen met schuimrubberen hoesjes? Het water dat er doorheen stroomt verlies minder warmte, waardoor je minder hoeft te stoken.

5. Vergeet niet te ventileren

Isoleren is geweldig, zolang je niet vergeet te ventileren. Houd de ventilatieopeningen open. Dat is beter voor jouw energieverbruik, omdat schone en droge buitenlucht sneller opwarmt. En het is bovendien een stuk gezonder voor jouw binnenklimaat.

Duurzaam wonen: iedereen kan het

Duurzaam wonen kan iedereen, bijvoorbeeld met de bovenstaande tips. En ontdek meer handige tips & tricks om duurzamer of comfortabeler te wonen, vaak zonder dat je daar grote investeringen of veel moeite voor hoeft te doen.

Vragen over het zelf isoleren van je huis op zoek naar een andere woning? Bel ons op telefoonnummer 088 - 00 232 00 of gebruik ons online contactformulier. We horen graag van je.