Waarom krijg ik een lagere hypotheek?


Vanaf 1 mei 2017 kan je bij het BKR worden geregistreerd als je een mobiel telefoonabonnement afsluit. Een BKR-registratie is van invloed op de hoogte van het bedrag dat je voor een hypotheek kunt lenen. Een simpel telefoonabonnement kan je hypotheek al met duizenden euro’s verlagen. Wat kan er nog meer voor zorgen dat je maximale hypotheek lager uitvalt?

Mobiel telefoonabonnement 

Zoals hierboven al is gezegd, kan vanaf 1 mei 2017 het mobiele abonnement bij het BKR worden geregistreerd. Het gaat hier om abonnementen inclusief een nieuwe telefoon, waarbij je maandelijks een vast bedrag voor het toestel moet betalen. Dit is in feite een soort lening. Telefoonabonnementen die over de gehele looptijd (meestal 1 of 2 jaar) duurder zijn dan 250 euro worden geregistreerd als lening bij het BKR.  

Tip: je kan een registratie voorkomen door je toestel direct of binnen drie maanden af te betalen.  

Mogelijkheid om rood te staan 

Sta je nooit rood, maar heb je deze mogelijkheid wel? De mogelijkheid om rood te staan, is van invloed op de hoogte van je hypotheek. Alleen met het stopzetten van de optie om rood te staan, kan je een BKR-registratie vermijden. 

Creditcard of doorlopend krediet 

Net als de mogelijkheid om rood te staan, heeft ook de mogelijkheid om schulden aan te gaan een negatieve invloed op je hypotheek. Creditcards of een doorlopend krediet verlagen de hoogte van je maximale hypotheek. 

Private leasen 

Iedere persoonlijke lening die je afsluit, is van invloed op de hoogte van je hypotheek. Een auto met een private leasecontract wordt bijvoorbeeld geregistreerd bij het BKR. Wil je een lening afsluiten, dan wordt het financiële deel van dit contract gezien als een financiële verplichting. Dit zorgt ervoor dat je minder kunt lenen. 

Fietsenplan 

Met onderhandse leningen van je werkgever krijg je geen BKR-registratie, maar de leningen komen wel op je werkgeversverklaring terecht. Denk hierbij aan een fietsenplan of andere regeling vanuit je werkgever. Deze kredietbedragen zorgen er ook voor dat je minder kunt lenen. 

Aankoop op afbetaling 

Heb je een televisie of wasmachine gekocht op afbetaling? Afbetalingsregelingen (van meer dan 250 euro) zorgen ook voor een verlaging van je hypotheek.  

Studieschuld 

Sinds 2015 zijn studenten ook in de bachelorfase vaak al genoodzaakt om te lenen, door de afschaffing van de studiebeurs. Door het leenstelsel wordt de maximale hoogte van de hypotheek ook beperkt. Studenten kunnen door de invoering van het leenstelsel namelijk met hoge schulden te maken krijgen. 

Wat zijn mijn hypotheek mogelijkheden? 

Ben je benieuwd wat de maximale hoogte van je hypotheek is? Of wil je met een adviseur om tafel om jouw financiële situatie te bespreken? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur.