Verwarming ontluchten: hoe doe je dat?

Hoe moet je de verwarming ontluchten en is dat iets dat je gewoon zelf kan? Het is niet moeilijk, aan de hand van 7 duidelijke stappen. Wij zetten ze voor je op een rij, zodat je met een ontluchte verwarming weer zuiniger kunt stoken.

Verwarming ontluchten: stappenplan

Benieuwd naar het stappenplan om de verwarming te ontluchten? Volg deze 7 stappen:

 1. Thermostaat lager zetten
  Draai de thermostaat van de verwarming omlaag, om het systeem uit te schakelen. Kies een temperatuur die laag genoeg is om verwarmen te voorkomen, minimaal 5 graden onder de huidige temperatuur in huis.
 2. Radiatorkranen dichtdraaien
  Draai de radiatorkranen dicht die je wilt ontluchten. Daarmee voorkom je dat er veel water uit kan stromen, wat niet de bedoeling is.
 3. Ontluchtingssleutel gebruiken
  Gebruik een ontluchtingssleutel. Aan de zijkant vind je een knop waar die sleutel precies in past. Draai met de sleutel aan de knop, waardoor je lucht uit het ventiel kunt laten ontsnappen.
  Tip: geen ontluchtingssleutel meer? Je kunt ze bij de bouwmarkt en online bestellen, het gaat om universele sleutels die eigenlijk altijd passen.
 4. Vang het vocht op met een doekje
  Het kan zijn dat er wat vocht mee komt tijdens het ontluchten van de verwarming. Houd een doekje bij de hand om dit netjes op te vangen.
 5. Draai de ontluchtingssleutel terug
  Komt er geen lucht meer uit de radiator? Gebruik de ontluchtingssleutel om de knop weer dicht te draaien. Vast is vast, waarmee je voorkomt dat je te veel kracht zet en je de knop kapot draait. Let op: het is belangrijk dat de knop geen vocht meer lekt.
 6. Draai de radiator weer open
  Draai de radiatorkraan weer open, zodat je de verwarming weer kunt gebruiken.
 7. Zet de thermostaat weer terug
  Zet de thermostaat terug naar de temperatuur die je wenst. Het systeem zal weer inschakelen.

Duurzaam wonen: zuiniger stoken

Zelf de verwarming ontluchten? Net als onze andere tips een goede manier om duurzamer te wonen. Luchtbellen in de radiator zitten een zuinige werking daarvan in de weg, waardoor je onnodig veel stookkosten maakt.

Vragen over het ontluchten van de verwarming of op zoek naar een andere woning? Bel ons op telefoonnummer 088 - 00 232 00 of gebruik ons online contactformulier. We horen graag van je.