Tips voor het vinden van een gezonde balans tussen inkomsten en uitgaven


Uit diverse onderzoeken en nieuwsberichten komt naar voren dat jongeren en jong volwassenen moeite hebben om een gezonde balans te vinden tussen maandlasten en inkomsten. We zullen het in dit artikel hebben over hoe je een dergelijk situatie kunt voorkomen en hoe je een goede balans houdt tussen uitgaven en inkomsten.

Een woning en hypotheek die bij je passen

Uit gegevens van het CBS blijkt dat de woonkosten bij jong volwassenen gemiddeld 32% van het inkomen bedragen. Een situatie die vaak niet te voorkomen is of toch wel? Uit de zelfde cijfers blijkt dat jong volwassenen tot 35 jaar vaak een relatief hoog hypotheekbedrag heeft openstaan in verhouding tot de waarde van het huis. Dit komt voor een groot gedeelte door het feit dat deze groep minder eigen geld beschikbaar heeft om in de woning te investeren, waardoor het hypotheekbedrag dat per maand betaald moet worden hoger uitvalt.

Voordat je besluit om op jezelf te wonen is het verstandig om een hypotheekadviseur in de hand te nemen die met je meedenkt.

Tips om de balans te vinden en te houden

Het Nibud heeft uit diverse onderzoeken een vier stappenplan gemaakt die mensen kunnen gebruiken om meer grip te krijgen op de balans tussen inkomsten en uitgaven. We zullen hieronder drie stappen uit dit stappenplan verder toelichten.

  •  Stap 1: Administratie op orde
    Een geordende administratie is niet voor niets de eerste stap in het stappenplan. Het zorgt ervoor dat je overzicht houdt en vooral rekeningen en betalingsverplichtingen uit de weggaat.

  • Stap 2: Overzicht van inkomsten en uitgaven
    Dit klinkt misschien een kinderachtige stap, maar toch blijkt uit cijfers van het Nibud dat veel mensen geen goed overzicht heeft van haar inkomsten en uitgaven. Door een kasboek bij te houden wordt inzichtelijk welke maanden als duur bestempeld kunnen worden.

  • Stap 3: Keuzes maken
    Tot slot is het zaak dat je doordachte keuzes maakt. Let daarbij op de gevolgen voor nu. Uiteraard is het raadzaam om na te denken over toekomstige zaken, maar dit zou eigenlijk al als aparte uitgavenpost in je budget opgenomen moeten worden. Je moet namelijk altijd rekening houden met het feit dat spullen kapot kunnen gaan. Onze tip: Doe direct op Nibud de persoonlijke budget advies test.