Tips om de energiekosten in de winter laag te houdenIn de wintermaanden kan het redelijk koud worden in Nederland en zijn we veel binnen te vinden. Hoe zorg je ervoor dat je tijdens de wintermaanden geen torenhoge energierekening ontvangt? In dit blogartikel willen we graag inzoomen op alle maatregelingen die je nu al kunt nemen om de kosten tijdens de koudste dagen van het jaar in te perken.

Makkelijk beginnen voor een positief gevoel

  Energie besparen is makkelijker dan je in eerste instantie zou denken. We willen hierna een aantal tips geven die je vandaag nog kunt doorvoeren.

  • Zet de thermostaat overdag één a twee graden lager

Dit bespaart op maandbasis al 7 procent op het energieverbruik van je verwarming.

  • Ben je een koukleum en vindt je de eerste tip nogal rigoureus?

Draag dan een extra T-shirt of thermo-ondergoed.

  • Draai de thermometer een uur voor het slapen gaan al naar beneden.

De aanwezige circulatie is voldoende om je het laatste uur warm te houden.

  • Sluit op tijd je gordijnen om de warmte langer vast te houden.
  • Sluit zoveel mogelijk de tussendeuren in je woning.

Tips die iets meer tijd en aandacht vergen

Als vervolgstap hebben we ook tips die iets meer tijd en geld kosten.

  • Energiezuinige verlichting

Een voorbeeld van een energiemaatregel die iets meer moeite kost is het vervangen van de verlichting. Het aanschaffen van led lampen is een kleine investering, waarmee je al gauw tot wel 80% kunt besparen op je energiekosten (verlichting).

  • Woning tochtvrij maken

Naast verlichting is het tochtvrij maken van onder andere je woonkamer ook een goede manier om de kosten over een langer periode lager te houden. We raden je aan om eventuele kieren tussen kozijnen en muren te dichten en speciale strips aan te schaffen waarmee je kieren onder deurposten sluit.

Tips die geld besparen op de lange termijn

Een van de beste maatregelen die je kunt nemen om energie te besparen is het goed isoleren van je woning. Dit kan op diverse manieren zoals het laten aanleggen van dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie of het plaatsen van isolatieglas. Deze investeringen betalen zich over het algemeen na vier a vijf jaar terug.