Slimme verlichting in huis: hoe werkt het en wat is de beste keuze?

Slimme verlichting: hoe werkt dat en wat is het? Bij steeds meer mensen gaat automatisch de verlichting aan als ze thuiskomen of dimt de verlichting als ze hun ‘assistent’ daar om vragen. Hoe dat werkt? Wij leggen het je uit.

Wat is slimme verlichting en hoe werkt het?

Slimme verlichting combineert licht met het gebruik van internet. Dat creëert allerlei toepassingen, omdat je vanaf jouw smartphone, tablet of zelfs smartwatch opdrachten kunt geven. Of gewoon met je stem, dankzij de assistenten zoals Google Home, Amazon Echo en Apple HomePod.

Je kunt bestaande verlichting ‘slim’ maken of nieuwe ‘slimme lampen’ kopen. Welke variant je ook kiest, je hebt een zender en een ontvanger nodig om er gebruik van te maken. Met de zender verstuur je het signaal, bijvoorbeeld om de lamp aan of uit te doen, of om die te dimmen. De ontvanger geeft het signaal door aan de verlichting, zodat jouw opdracht wordt uitgevoerd.

De beste keuze: 4 mogelijkheden

Benieuwd wat de beste keuze is voor slimme verlichting bij jou thuis? We zetten 4 mogelijkheden voor je op een rij:

 • Slimme lampen kopen
  De meest directe vorm van slimme verlichting. In de lampen zitten ontvangers, zodat je daar vanaf jouw smartphone (of via een hub) opdrachten naar kunt verzenden. De bekendste voorbeelden zijn Philips Hue en LIFX. Het is helaas ook de duurste oplossing, vanwege de hoge prijs van de lampen.
 • Slimme fittingen gebruiken
  Heb je al LED-lampen en wil je die liever niet vervangen? Slimme fittingen bieden een oplossing. Je plaatst de slimme fitting in het armatuur dat je hebt zitten, om daar vervolgens de lamp in te doen. Een bekend voorbeeld is de Somfy Lampenhouder.
 • Inbouwontvangers plaatsen
  Geen lampen of fittingen vervangen? Dankzij inbouwontvangers kun je de ‘slimme’ toepassing gewoon achter de schakelaar wegwerken. Een bekend voorbeeld hiervan is KlikAanKlikUit.
 • Slimme stekkers bestellen
  Met zo min mogelijk moeite jouw bestaande verlichting ‘slim’ aansturen? Gebruik dan een slimme stekker. De stekker heeft een ontvanger, om jouw lamp op afstand te kunnen bedienen. Een bekend voorbeeld hiervan is de TP-Link Smart Plug.

Gebruik onze handige tips om jouw huis slimmer te maken, duurzamer te wonen of het jezelf net een beetje comfortabeler te maken.

Vragen over slimme verlichting of op zoek naar een andere woning? Bel ons op telefoonnummer 088 - 00 232 00 of gebruik ons online contactformulier. We horen graag van je.