Oriëntatietips voor het vinden van je eerste woning

Het moment om op jezelf te wonen is eindelijk aangebroken. Je hebt gespaard, een baan en je wilt de spannende stap wagen. In dit blogartikel willen we een aantal oriëntatietips geven die je kunnen helpen bij het vinden van je eerste woning.

Welke omgeving past bij jou

De woonplaats is één, maar de plek waar je wilt wonen is een tweede. Vaak zijn starters zo gefixeerd om een woning in bijvoorbeeld Amsterdam te vinden dat ze teveel compromissen sluiten en uiteindelijk niet gelukkig zijn met de woning die ze hebben gekocht. De omgeving van de woning is te druk of juist veel te rustig en past om die redenen helemaal niet bij jouw persoonlijkheid. Stel jezelf de volgende vraag: Wat vind ik naast de locatie en de plaats van de woning belangrijk? Denk hierbij aan zaken als natuur, sportvelden, winkels, bereikbaarheid etc.

Wat is je budget

In Amsterdam binnen de ring wonen is voor veel jong volwassenen een obsessie geworden. Helaas zijn de woningen in Amsterdam de laatste jaren enorm duur geworden en is een verhuizing naar de hoofdstad vaak niet voor starters weggelegd. Hoe moeilijk het ook is, je moet proberen realistisch te blijven en te kijken naar wat er met jouw budget wel mogelijk is. Net buiten het centrum van Amsterdam vind je wel een hoop betaalbare woningen die geschikt zijn voor starters.

Voorzieningen in de buurt

Heb je geen auto, maar moet je wel iedere dag naar je werk in een andere plaats/provincie? De voorzieningen in de buurt van de woning zijn dan zeker een punt om rekening mee te houden. Een treinstation, een metrohalte of bushalte in de buurt van de woning mogen dan zeker niet ontbreken.

Waar wil je staan over vijf jaar

Waar wil je staan over vijf jaar? Een lastige vraag, maar probeer wel voor jezelf te bedenken dat het aanschaffen van een appartement of woning ongunstig kan uitpakken als je bijvoorbeeld wil samenwonen of aan kinderen wilt beginnen. Ook de carrière die je voor ogen hebt kan invloed hebben op de locatie van de woning. Welke banen, in welke sectoren en bij welk bedrijven zou je graag willen werken? Als je antwoord hebt op deze vragen is het gemakkelijker om een goede keuze te kunnen maken.

Bekijk het koopaanbod