Je woning Airbnb-en, mag dat zomaar?

Het onderverhuren van je woning/appartement aan vrienden, familie of toeristen, het lijkt zo’n lucratieve business, maar mag je zomaar je woning Airbnb-en? In dit blogartikel willen we het onderverhuren van woonruimte vanuit een aantal aspecten belichten.

 Wetgeving in Amsterdam

Het onderverhuren van een huurwoning is niet toegestaan in Nederland. Wel kan je ervoor kiezen om een koopwoning onder te verhuren aan familie, toeristen of vrienden. Werkt dit echt zo? Of zijn er wel degelijk regels en wetten voor het onderverhuren van je woning.

Vooral in de hoofdstad van Nederland is het onderverhuren een hot topic. Veel particulieren willen een extra zakcentje verdienen aan hun woning en bieden dan ook de gehele woning of een kamer aan op diverse verhuursites waaronder Airbnb. Hieronder de regels die de gemeente van de hoofdstad heeft opgesteld om de recreatieve onderverhuurder tegemoet te komen 

  • Uitsluitend verhuur door hoofdbewoner 

Vakantieverhuur is alleen mogelijk als je de hoofdbewoner bent en zo staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

  • Uitsluitend incidentele verhuur 

In Amsterdam is het maximaal toegestaan om de woning of woonboot twee maanden per jaar ter verhuren (60 dagen).

  • (Toeristen)belasting betalen

Op de inkomsten die je genereerd moet je belasting betalen. Zowel toeristen- als inkomstenbelasting is een verplicht onderdeel van het onderverhuren van een woning/kamer.

  • Toestemming van Vve 

Vakantieverhuur kan alleen als je eigenaar bent van de woning. Het kan wel voorkomen dat de Verenigingen van Eigenaren (VvE's) specifiek in de splitsingsakte vakantieverhuur heeft verboden om de woning onder te verhuren. 

  • Een brandveilige woning of woonboot

In het belang van je gasten en buren moet je aan de nodige brandveiligheidseisen voldoen

  • Maximaal 4 personen 
  • Geen overlast

Veel Amsterdammers klagen over het luidruchtige gedrag van buitenlandse toeristen die de hoofdstad bezoeken. Als hoofdbewoner ben je altijd verantwoordelijk voor het gedrag van je gasten. Maak vooraf altijd goede afspraken zodat je buren geen hinder zullen ondervinden.  

Er komt meer kijken dan je denkt 

Er kleven best veel verantwoordelijkheden aan het onderverhuren van je woning of kamer. Daarnaast zijn er ook veel risico’s en zaken waar je niet direct aan denkt. We willen je bewust maken van de risico’s en de extra kosten die aan onderverhuren kleven. 

Vermogensrendementsheffing

Mocht je niet in Amsterdam wonen en een leegstaande woning een langere periode via Airbnb verhuren moet je rekening houden met een vermogensrendementsheffing. De waarde van de woning wordt dan bij de jaarlijkse belastingaangifte meegenomen in box 3 waarover je dus vermogensrendementsheffing betaald. Deze heffing kan flink oplopen, waardoor het onderhuren van je woning opeens niet zo interessant meer is.

Verzekeringen dekken niet alles

Uit een artikel van Independer blijkt dat het verhuren van je woning niet altijd wordt meeverzekerd in je inboedelverzekering of opstalverzekering. Een aantal verzekeraars biedt tegenwoordig speciale polissen die vaak onder de noemer Airbnb-polis worden aangeprezen.

Relatie met je buren kan verslechteren

Veel buren in een wijk ervaren het onderverhuren van een woning of kamer als extra hinder en ballast. Het is dan ook niet voor niets een punt dat de gemeente Amsterdam als voorwaarde heeft gesteld voor het onderverhuren van een woning.

Wees je er dan ook bewust van dat de relatie met buren enorm kan verslechteren, met alle gevolgen van dien. Ga voor jezelf na of de kosten überhaupt de moeite waard zijn.