Hoe werkt belastingvrij schenken?


Wil je jouw kinderen een mooie schenking doen? Of ben je benieuwd tot welk bedrag jouw ouders je belastingvrij kunnen helpen bij jouw woning? Het schenken aan kinderen of anderen is niet zonder grenzen. In deze blog lees je meer over de schenkbelasting en het belastingvrij schenken.

Wat is belastingvrij schenken?

Ouders mogen hun kinderen ieder kalenderjaar een bepaald bedrag schenken zonder belasting te betalen. In 2018 is dit bedrag € 5.320. Is de schenker iemand anders dan je ouders, zoals een oom of grootouder? Zij mogen ieder kalenderjaar € 2.129 schenken.

Verhoogde vrijstelling

Het is eenmalig toegestaan om een verhoogd bedrag te schenken. De ontvanger van de schenking moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar zijn. Deze verhoogde vrijstelling kan voor 3 doeleinden worden gebruikt:

  • Max. € 25.526: zelf bepalen waarvoor je de schenking gebruikt
  • Max. € 53.176: schenking wordt gebruikt voor een dure studie
  • Max. € 100.000: schenking wordt gebruikt voor je eigen woning

Krijg je € 100.000 geschonken, dan kan je dit geld gebruiken voor de hypotheek van je (nieuwe) woning. Je mag het geld ook gebruiken om het huis te onderhouden of verbeteren.

Schenking ontvangen: wel of niet opgeven?

Natuurlijk is het niet noodzakelijk om het maximum bedrag te schenken. Niet iedereen heeft een ton liggen om te schenken aan hun kind. Je mag ook een lager bedrag schenken of het bedrag verdelen over 3 jaren. In het laatste jaar moet de ontvanger onder de 40 jaar zijn. Daarnaast moet je het geschonken bedrag meenemen in de aangifte inkomstenbelasting over het jaar van de schenking. Je hoeft geen belasting te betalen, maar moet de schenking dus wel opgeven.

Hypotheeklasten verlagen

Veel starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Dankzij een schenking kan een koopwoning binnen handbereik komen. Vanaf 2018 kan je nog maximaal 100% van de woningwaarde lenen, waardoor je voor bijkomende kosten eigen geld moet inleggen. Ben je benieuwd wat jouw hypotheek mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur om jouw financiële situatie te ontdekken.