Gescheiden van je partner! Krijg je een nieuwe hypotheek ?

Jaarlijks besluiten 35 duizend stelletjes van elkaar te scheiden. Wanneer we de geregistreerde partnerschappen bij het aantal echtscheidingen optellen praten we over 37 duizend scheidingen per jaar. Ben je toevallig ook gescheiden van je partner of wil je weten wat de consequenties kunnen zijn op je hypotheek als je besluit van elkaar te scheiden? In dit blogartikel willen we ingaan op deze vragen.

Wie krijgt de hypotheek op de huidige woning?

Als je besluit van elkaar te scheiden zal de hypotheekverstrekker één van beiden uit hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Dit betekent dat slechts één persoon in aanmerking kan komen voor een nieuwe hypotheek op de huidige woning. Deze situatie wordt door banken en andere hypotheekverstrekkers als een compleet nieuwe hypotheekaanvraag gezien en ook als zodanig beoordeeld. De hypotheekverstrekker zal naar de volgende zaken kijken bij deze beoordeling:

  • Er zal opnieuw naar de waarde van de woning worden gekeken en naar de inkomsten van beide personen.
  • Aan de hand van deze informatie wordt gekeken wie van de twee instaat is om de volledige hypotheekkosten te kunnen betalen.
  • De voorwaarden van de hypotheek worden daarnaast ook herzien naar de nieuwe regels. Heb je bijvoorbeeld een 100% aflossingsvrije hypotheek afgesloten met je ex-partner, dan mag alleen jouw 50% van de hypotheek aflossingsvrij zijn. Het overige deel dat je overneemt van jouw partner moet voortaan annuïtair worden afgelost.

Hypotheek uitkopen of woning verkopen

Na overleg met de hypotheekverstrekker en elkaar zijn er twee mogelijke uitkomsten. Eén van jullie kan de ander uitkopen of de woning moet worden verkocht. Het uitkopen van je ex-partner kan door je hypotheek te verhogen of door eigen geld te gebruiken.

Andere woning kopen na een scheiding

Hebben jullie besloten om het huis te verkopen of heeft je voormalige partner jouw deel van de hypotheek afgekocht? Tijd om opzoek te gaan naar een nieuwe woning. Wat is er allemaal mogelijk in een dergelijke situatie? Zonder te veel de rol als hypotheekverstrekker in te nemen willen we toch het volgende kwijt. Ondanks het feit dat een scheiding een enorme impact kan hebben op uw vermogen/situatie is het in veel gevallen toch mogelijk om in aanmerking te komen voor een nieuwe hypotheek. Wat de exacte mogelijkheden zijn is op voorhand moeilijk aan te geven, aangezien iedere situatie weer anders is.

We raden je dan ook aan om contact op te nemen met je huidige hypotheekverstrekker om in een persoonlijk gesprek je situatie te bespreken.

Benieuwd naar het woningaanbod bij jouw in de buurt?

Bekijk het koopaanbod