Geen vast contract en toch een hypotheek?

Bij veel mensen heerst de angst dat het hebben van een hypotheek alleen mogelijk is bij een vaste aanstelling. In dit blogartikel willen we deze gedachte graag de wereld uithelpen. We belichten de mogelijkheden voor het krijgen van een hypotheek vanuit drie verschillende situaties namelijk: baan met tijdelijk contract, flex/oproepwerknemer en vanuit de situatie als ZZP-er/ondernemer.

Een baan zonder vaste aanstelling

Heb je momenteel een contract voor bepaalde tijd en is de kans redelijk groot dat deze uiteindelijk wordt omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd? In een dergelijk situatie kun je vragen of je baas/manager een werkgeversverklaring kan opstellen. Met deze verklaring is de kans redelijk groot dat een bancaire instelling je uiteindelijk een hypotheek zal verstrekken. De bovenstaande situatie geeft nog steeds een uitstekend uitgangspunt. Geldt dit zelfde ook voor nulurencontracten of oproepcontracten? In dit geval wordt er gekeken naar het gemiddelde inkomen van de voorgaande drie kalenderjaren, tot maximaal het jaarinkomen van het laatste kalenderjaar.

Flexwerker/uitzendwerknemer

Naast werknemers met een contract voor bepaalde tijd is het natuurlijk ook mogelijk dat je een flexwerker/uitzendwerknemer bent. Wat zijn de mogelijkheden als je in deze situatie zit? In tegenstelling tot een nulurencontract of een oproepcontract zal er bij flex/uitzendwerk naar het perspectief gekeken worden. Als je flexwerker bent bij Randstad, Yacht of Tempo-Team is het mogelijk om een zogeheten perspectief verklaring te krijgen. Om in aanmerking te komen voor een perspectief verklaring is het van belang dat je tenminste één jaar flexwerk hebt verricht via de bovengenoemde organisaties. Naast tenminste één jaar flexwerk zal een intercedent jouw werkdossier onder de loep nemen en het uiteindelijke besluit nemen.

ZZP-er of ondernemer

Naast de hierboven beschreven situaties is het ook mogelijk om als ondernemer/ZZP-er een hypotheek aan te vragen. In tegenstelling tot een vaste aanstelling of een contract voor bepaalde tijd is het voor een hypotheekverstrekker lastiger om een goed beeld te krijgen van je inkomen perspectief. Een vast en vooral constant inkomen is veel lastiger te garanderen als ZZP-er of als ondernemer. De hypotheekverstrekker zal de bedrijfsomzet van de afgelopen drie jaar onder de loep nemen. Niet alleen de winstgevendheid van het bedrijf wordt als criteria gezien, ook het aanwezige kapitaal in het bedrijf speelt een belangrijke rol. Voldoe je niet direct aan deze voorwaarden? Dit omdat je nog niet drie jaar werkzaam bent als ondernemer of ZZP-er? Het hoeft niet direct te betekenen dat je niet in aanmerking komt voor een hypotheek. Het wordt wel een stuk moeilijker, aangezien de bank/hypotheekverstrekker met veel meer aannames moet werken en dus meer risico’s loopt.

Wat is er precies mogelijk?

Vrijwel alle Nederlandse hypotheekverstrekkers hebben een handige tool op hun sites staan waarmee je alvast een idee kunt krijgen wat er allemaal mogelijk is. Daarnaast adviseren we je altijd om in gesprek te gaan met een aantal hypotheekverstrekkers om hypotheekadvies in te winnen.

Bekijk het koopaanbod