Energietips om je huishouden duurzamer te maken


Ook bijdragen aan een beter milieu? Zonder dat dit veel extra geld en tijd kost? Energie besparen in je eigen huis kan op veel verschillende manieren. Van het laten plaatsen van HR++ glas of een zonnepaneel op je dak tot de kleinste veranderingen in je huishouden. Juist op deze kleinere veranderingen willen we in deze blog de focus leggen.

Alle kleine veranderingen bij elkaar opgeteld kunnen uiteindelijk wel een groot effect te weeg brengen en de maandelijkse energiekosten drastisch verlagen.

1. Bespaar geld met je wasmachine

Er zijn een heleboel energietips/bespaartips die je kunt inzetten bij het wassen van je kleding. Bij de aanschaf van een wasmachine tot het daadwerkelijk wassen van je kledingstukken.

  • Was op lagere temperaturen. 30 graden i.p.v. 60 graden
  • Combineer verschillende wassen door kleurdoekjes te gebruiken.
  • Was na acht uur s avonds. Bij de meeste energiemaatschappijen bespaar je namelijk geld als je in de daluren wassen draait.
  • Kies voor een wasmachine met energielabel A

2. Apparaten in de waakstand

Veel elektrische apparaten in je woning blijven in de waakstand (stand-by) staan als ze niet worden gebruikt. Denk vooral aan de volgend apparaten: televisie, Dvd-speler, computer, computerscherm, spelcomputer, printer en stereo-installatie. Zonde, aangezien een hoop van deze apparaten niet iedere dag intensief gebruikt worden. Het verbruik van al deze apparaten te samen kan enorm oplopen.

3. Doe een dikkere trui aan

Wist je dat je zo’n 6-7% kan besparen op je energiekosten wanneer je ervoor kiest om iets dikkere kleding te dragen. Als je de temperatuur van je woonkamer verlaagd van 21 graden naar 19 graden kan de besparing zelfs oplopen tot 20% op jaarbasis.

4. Plaats de vriezer op een strategische plek

Het volgende feitje zal je waarschijnlijk niet verbazen. Als je ervoor kiest om de vriezer niet in je woonkamer, maar op een koudere plek te zetten zal het energieverbruik flink dalen. Een diepvriezer in een ruimte van 23 graden verbruikt 38% meer stroom dan wanneer deze op een plek staat waar het 18 graden is.

5. Energietips bij het koken

Ook in de keuken kun je een hoop geld besparen en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan het milieu. Zo gaat ongeveer 4% van je energieverbruik naar kooktoestellen.

  • Wanneer je water kookt, probeer zoveel mogelijk de deksel op de pan te houden.
  • Schakel de oven al uit op het moment dat het ovengerecht bijna klaar is.
  • Bereidt kleine hoeveelheden in de magnetron.