Als zzp’er een hypotheek aanvragen? Het kan!

Een hypotheek krijgen als zelfstandig ondernemer was lange tijd een lastige opgave. Sinds 1 december 2016 is het voor zzp’ers mogelijk om al na 1 jaar zelfstandigheid een hypotheek af te sluiten. Dit biedt meer kansen, maar wat is er precies veranderd?

Hypotheek mogelijk na 12 maanden zelfstandigheid

Voorheen moest je als zzp’er minimaal 3 jaar actief zijn om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Deze lat is nu door het Waarborgfonds Eigen Woningen naar beneden bijgesteld naar 1 jaar. Na 12 maanden zelfstandigheid is het nu dus al mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten. Niet alleen het inkomen vanuit het zelfstandig ondernemerschap wordt meegerekend, maar ook het inkomen vanuit het vaste dienstverband van de 3 jaar ervoor telt mee.

Stel een inkomensverklaring op

Ben je minder dan 3 jaar actief als zelfstandig ondernemer? Dan heb je een inkomensverklaring nodig voor de afgelopen jaren. Deze wordt berekend op basis van jouw toetsinkomen. Dit is het gemiddelde inkomen over de laatste 3 kalenderjaren, waarvan je maximaal 1 jaar geen inkomen mag hebben gehad. Is je inkomen over het laatste kalenderjaar lager dan het gemiddelde inkomen? Dan geldt het inkomen van het laatste jaar. Natuurlijk is een positieve uitslag van het toetsinkomen geen garantie voor een hypotheek. Net als alle andere hypotheekaanvragen moet er ook voldaan worden aan de hypotheekcriteria.

Zorg dat je voorbereid bent

Als zzp’er heb je een minder stabiel inkomen dan bij een vast dienstverband. Je wordt volledig doorgelicht wanneer je een hypotheek wilt afsluiten, om te achterhalen of je de maandlasten wel kunt betalen. Zorg dat je jouw financiële situatie inzichtelijk hebt. Dit doe je door:

-       jezelf goed te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden

-       de cijfers van de laatste drie kalenderjaren op een rij te zetten

-       voor startkapitaal te zorgen als aanvulling op je hypotheek