Zo doe je dat

Als ZZP’er een hypotheek krijgen? Dat kan!

Een hypotheek afsluiten als je net bent begonnen als zzp’er? Dat kan! Lang was het moeilijk een hypotheek te krijgen als startende ondernemer. Maar de tijden zijn veranderd. Ook als je minder dan 3 jaar bezig bent, kun je onder bepaalde voorwaarden een hypotheek afsluiten.

Startende ondernemer

Meestal verdien je de eerste jaren als zzp’er wat minder en ben je vooral aan het investeren. Dat was precies de reden waarom hypotheekverstrekkers niet zo happig waren om startende ondernemers aan een hypotheek te helpen. Je had positieve jaarcijfers van minimaal drie jaar nodig. Er is inmiddels wel wat veranderd. Zodat je nu als beginnend zzp’er ook een hypotheek kunt krijgen.

Wat is een zzp'er?

Een zelfstandige zonder personeel. 

Lastig, maar wel mogelijk

Je moet als net startende ondernemer wel kunnen aantonen dat je bedrijf nu en in de toekomst geld oplevert. Dat is vaak nog niet mogelijk als je net begint. Vanaf een jaar ondernemerschap maak kans. Er zijn steeds meer hypotheekverstrekkers die zich richten op ondernemers. En ook de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ondersteunt hypotheken voor ondernemers. Inmiddels is het na 12 maanden zelfstandigheid al mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten. Niet alleen het inkomen vanuit het zelfstandig ondernemerschap wordt meegerekend. Ook het inkomen vanuit het vaste dienstverband van de 3 jaar ervoor telt nu mee.

Hypotheekcriteria

Een positieve uitslag van het toetsinkomen is alleen nog geen garantie voor een hypotheek. Net als bij andere hypotheekaanvragen moet je voldoen aan alle hypotheekcriteria. Als zzp’er is je inkomen vaak minder stabiel dan bij een vast dienstverband. Om er zeker van te zijn dat je je hypotheek wel kunt betalen, vragen hypotheekverstrekkers om jaarcijfers, belastingaangiftes en belastingaanslagen over de jaren dat je als zzp'er werkt. Zijn de laatste cijfers nog niet beschikbaar? Dan kan een hypotheekverstrekker akkoord gaan met een onderbouwde accountantsprognose.

Een hypotheekverstrekker kijkt bij de beoordeling van je aanvraag naar:

  • De sector waarin je werkt
  • De hoogte van je vaste lasten.
  • Hoeveel risico je loopt met je bedrijf.
  • Hoe je bedrijf en winst zich heeft ontwikkeld.
  • Wat de verwachtingen zijn voor de toekomst.