5 woonwensen bij het kopen van een huisBen jij van plan om een huis te kopen? Is dit jouw eerste koophuis of heb je al een eigen huis en ben je toe aan iets nieuws? Een nieuw huis betekent een nieuwe leefomgeving. De NVM deed in 2017 samen met Psychologie Magazine onderzoek naar woonwensen voor een nieuw huis. Zo’n 500 mensen met een eigen woning werden ondervraagd. We zetten de 5 belangrijkste woonwensen voor je op een rij.

Woonwens 1 – Een veilige omgeving

Een wens die door velen gedeeld wordt, is een veilige buurt. Of we nu in een grote stad wonen of in een dorp achteraf, mensen willen zich veilig voelen. Zo kunnen de kinderen zelf naar school en de pubers ’s nachts na het stappen zelf naar huis fietsen.

Woonwens 2 – Een rustige buurt

De buurt is een belangrijke factor bij het kiezen van een huis, al heeft iedereen natuurlijk een ander idee van een fijne buurt. De één houdt van de drukte in de binnenstad, de ander wil in de buurt wonen van speeltuintjes en scholen en weer een ander houdt van veel groen. Over het algemeen houden mensen van een rustige omgeving, uitzonderingen natuurlijk daar gelaten. We willen toch echt liever geen drukke autoweg of spoorweg vlakbij de woning,  of buren die non-stop aan het klussen zijn.

Woonwens 3 – Veel leefruimte

De gewenste leefruimte is ook voor iedereen anders. Je kunt niet hetzelfde verwachten van een woning op de Veluwe en een woning in Amsterdam. Maar ruimte hebben om buiten te kunnen zitten en genoeg kamers om de spullen kwijt te kunnen, dat is voor veel mensen absoluut van belang.

Woonwens 4 – Een woning in goede staat

Wanneer je voor een wat oudere woning kiest, moet je rekening houden met de bijkomende kosten. Ook zal het meer tijd kosten om een kluswoning helemaal naar smaak vorm te geven. Niet iedereen zit hier op te wachten. Mensen vinden het vaak prettig om een woning te kopen die al in goede staat verkeert, zodat ze na wat kleine klusjes zo de woning kunnen betrekken.

Woonwens 5 – Privacy

Mensen willen graag goed contact met de buren, af en toe samen borrelen vinden we erg gezellig. Maar als we in de tuin zitten, hoeven we niet alle gesprekken van de buren te horen: wat rust en privacy blijft een belangrijke woonwens.

Ontdekken of jouw wensen aansluiten bij de woning

Loop eens door de buurt heen voordat je een keuze maakt over het huis. Zo krijg je de sfeer mee, zie je hoe mensen met elkaar omgaan en kan jij jouw gevoel hierbij plaatsen. Spreek met jouw mogelijke nieuwe buren, straatgenoten en andere mensen in de buurt. Zij hebben ervaring in de wijk en zo krijg je eenvoudig en snel een goed beeld van de buurt.  

Op zoek naar een nieuwe woning? Bekijk dan eens het woningaanbod van Ben op Zoek!