5 eenvoudige bespaartips in huis


Besparen op je vaste lasten, wie wil dat niet? Er zijn honderden tips om je energierekening zo laag mogelijk te houden. De één is wat ingrijpender dan de ander. Hier volgt een kleine greep uit de bespaartips die eenvoudig te verwezenlijken zijn. 

Tip 1: Verbruik van apparatuur

Let bij aanschaf van nieuwe apparatuur op het verbruik van het apparaat. Denk hierbij aan een nieuwe wasmachine, koelkast of vaatwasser. Dit zijn allemaal apparaten die flink wat energie slurpen. Dus ben je toevallig toe aan nieuwe apparatuur? Let dan bij je aankoop zeker op het energieverbruik.

Tip 2: Verwarming omlaag

Al is het maar één graad, zet de verwarming iets lager dan je nu gewend bent. Dit kan op jaarbasis toch weer een paar tientjes schelen. Je hoeft echt niet bibberend op de bank te zitten. En anders zijn warme dekens, sloffen en dikke truien nog een oplossing.

Tip 3: Verlichting vervangen  

Op de verlichting in huis valt ook een hoop te besparen. Ga altijd voor een spaarlamp of een ledlamp en vermijd de gloeilamp. Deze verbruikt namelijk veel meer energie en dat is nergens voor nodig. Probeer er daarnaast een gewoonte van te maken om direct de lampen uit te zetten als je de ruimte verlaat. Zo kan je heel eenvoudig al op de energie besparen.

Tip 4: Warm water besparen

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar water verwarmen kost altijd een hoop energie. Was bijvoorbeeld af in een teiltje en laat de kraan niet aan staan tijdens het tanden poetsen. Probeer ook wat korter onder de douche te staan. Heb je daar moeite mee? Hang dan een wekkertje op in de badkamer. Zo ben je veel bewuster bezig met de tijd die je onder de warme douche doorbrengt.

Tip 5: Opladers uit het stopcontact

Vergeet jij ook vaak de oplader van je telefoon of laptop uit het stopcontact te halen? Terwijl jij de hele dag van huis bent met je elektronica, gaat er thuis nog steeds een hoop energie door de lader heen. Dit is niet alleen zonde van de energie, het ook nog eens gevaarlijk; er kan namelijk relatief eenvoudig brand ontstaan. Haal dus altijd je opladers uit het stopcontact zodra je jouw mobiel of laptop hebt opgeladen. 

Slim energie en geld besparen

Door de bovenstaande 5 tips bespaar je al heel eenvoudig op je vaste lasten. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.