3 slimme investeringen in je woning

Je eigen woning net wat meer vormgeven naar je eigen smaak: het is een wens van veel woningbezitters. Het is een slimme keuze om te investeren in je koopwoning; je verhoogt op deze manier niet alleen je eigen woongenot, maar vermeerdert tegelijkertijd ook de waarde van je huis. Wat zijn slimme investeringen die de waarde van je woning vermeerderen?

1. Meeste waardevermeerdering: ruimte creëren

Verbouwingen waarbij het woonoppervlak wordt vergroot, zijn doorgaans de slimste investeringen. Het plaatsen van een dakkapel voegt van alle verbouwingen het meeste toe aan de waarde van de woning. Door het plaatsen van een dakkapel creëer je niet alleen meer ruimte, maar ook vaak een extra (slaap)kamer. Win-win: meer woongenot én een waardevermeerdering van je woning.

2. Onderhoud aan de woning

Het wegwerken van achterstallig onderhoud zorgt ook voor een waardevermeerdering van de woning. Het kan hier gaan om het schilderen van de gevel, het vervangen van de kozijnen of onderhoud aan het dak.

3. Duurzame investeringen

Onderhoud kan ook voor een lagere energierekening zorgen. Denk hierbij aan het plaatsen van dubbel glas of het isoleren van de woning. Ook het plaatsen van zonnepanelen heeft een (grote) invloed op de energierekening. Je creëert meer woongenot, je woning is milieuvriendelijker en je bespaart ook nog eens op de kosten.

Smaakgevoelige verbouwingen

Er zijn ook projecten in huis die niet met zekerheid een waardevermeerdering opleveren. Een nieuwe badkamer of keuken is bijvoorbeeld erg smaakgevoelig en de kans is groot dat deze niet in de smaak valt bij een potentiële nieuwe koper. Je hebt de meeste kans om een verbouwing van de keuken of badkamer terug te verdienen door de basis neutraal te houden.

Hoe financier ik deze verbouwingen?

Wil je jouw woning graag verbouwen, maar weet je niet goed hoe je deze verbouwing moet financieren? Er zijn verschillende mogelijkheden:

-       eigen spaargeld

-       een persoonlijke lening

-       extra hypotheek

Aangezien een verbouwing niet goedkoop is, is het verstandig om te starten met projecten die de waarde van je woning vermeerderen. Zo kan je de verbouwing (deels) terugverdienen en profiteer je het meest van je investering.